Sesli Aramalar ve SEO

telefonda konuşan kadın

Günümüzde teknolojinin her geçen saniye gelişmesi ve dijital dünyadaki yenilikler, kullanıcıların online arama motorlarını kullanma ile ilgili deneyimlerinin değişmesini de beraberinde getiriyor. Son dönemde hayatımıza giren dijital asistanlar nedeniyle, sesli aramalar ve bu aramalara yönelik yapılması gereken seo çalışmalarına kısaca değinmek istedik.

Özellikle Apple kullanıcılarının Siri ile kurduğu yakın ilişkinin ardından, uzun süre beklenen Google Asistan, 2019 yılından itibaren Türkçe dil desteği ile kullanılmaya başlandı. Sesli arama yapabilmenin yanında yine sesle komut verme özelliğine sahip bu asistanların hayatımızdaki yeri de her geçen gün artacak gibi duruyor.

Şöyle ki Google’ın verilerine göre internet üzerinden yapılan aramaların %60‘dan fazlası mobil cihazlar üzerinden yapılıyor ve yapılan sesli aramaların oranı şu anda %20’yi yakalamış durumda ve 2020 beklentileri ise bu oranın %50’nin üzerinde gerçekleşecek olması.

Dijital asistanlardaki bu gelişim, SEO çalışmalarında da farklı stratejiler geliştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar ülkemizde yeni gibi görünse de global seviyedeki şirketler bu çalışmaları yaklaşık 3-4 yıldır yapmaktadır.

Google sesli arama motoru optimizasyonu nedir, sesli aramalar için nasıl Seo çalışması yapılmalıdır?

Sesli Armalar İçin Olmazsa Olmaz: Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olması

Her şeyden önce sesli aramaların büyük kısmının mobil cihazlardan yapıldığını düşünürsek, web siteniz %100 mobil uyumlu ve hızlı olmak zorunda. Bir kullanıcı sesli arama sonucunda sitenize ulaşır ve kötü bir deneyim yaşarsa, hem müşterinin size ulaşmasına engel olacak hem de hemen çıkma oranınızı arttırarak sıralamadaki yerinizi olumsuz etkileyecektir.

Değişen SEO Stratejilerine Uyum Sağlayın!

Sesli aramaların her geçen gün artmasıyla birlikte, yeni seo stratejilerinin gelişmesi de kaçınılmaz olmuştur. Yazarak yaptığımız aramalar ve sesli aramalar arasında fark ortaya çıkmasına neden olan en önemli faktör ‘insanların konuşma dilinin ve yazma dilinin farklı olması’.

Örnek olarak, Çeşme Alaçatı’da hafta sonu konaklamak için otel arayan bir kullanıcı bu aramasını yazarak yaptığında ‘Alaçatı otel’, ‘Çeşme Alaçatı Otelleri’, ‘Çeşme butik otel’ şeklinde yaparken, sesli aramayı ‘Alaçatı’da en iyi butik otel nerede?’ , ‘Çeşme’deki uygun butik oteller hangileri?’, ‘Bana yakın uygun oteller?’ gibi soru cümleleri şeklinde yapacaktır. Bu nedenle web sitelerimizi bu tarz sesli aramalara göre optimize etmemiz, içeriklerimizi bu aramalara göre oluşturmamız gerekecektir.

Sesli Aramalar için Google My Business’e Daha Çok Önem Verin!

Özellikle sesli aramalarda Google My Business işletme kaydınızı yaparken seçtiğiniz kategori bölümü daha önemli hale gelmiştir. Seçmiş olduğunuz kategori, sesli aramalarda doğru hedef kitlenize daha kısa yoldan ulaşmanıza doğrudan katkı sağlayacaktır.

Daha önce verdiğimiz örnekten hareketle, kullanıcı ‘Alaçatı’da butik otel’ şeklinde arama yaptığında, sitenizi yerel anahtar kelimelere ve hedef kitlenize uygun şekilde optimize ettiyseniz üst sıralarda çıkma olasılığınız yüksektir. Farklı bir kullanıcının ise ‘yakımdaki butik oteller’ şekilde bir arama yaptığını düşünelim. Bu durumda aramanın odaklanacağı nokta lokasyon ve Google My Business verileri olacaktır. Bu nedenle bu platformda da özenli ve aktif olmanız gerekiyor.

Sesli Aramalar ve SEO
Sesli Aramalar ve SEO

Sesli Aramalar İçin Müşterilerinizin Size Yönelttikleri Soruları Listeleyin!

Yukarıda belirttiğimiz gibi sesli aramalar konuşma dili ile yapıldığında, kısa anahtar kelimeler yerine daha uzun kelime öbekleri ve soru cümleleri daha önemli hale gelecektir. Bu nedenle sunduğunuz ürün/hizmetlerle ilgili olası sorular ne olabilir, kullanıcılar hangi kelime gruplarını kullanarak size ulaşabilir? Bu soruların olası cevapları üzerinde biraz zaman harcamanız gerekecek. İçeriklerinizi bunlara uygun şekilde güncellemenizde faydalı olacaktır. Müşterilerinin işletmenize geldiklerinde veya telefonda size yönelttikleri soruları listeleyerek başlayabilirsiniz.

Son olarak gelişen sesli asistan teknolojilerinin tamamının temel hedefinin, hareket halinde bulunan kullanıcılara daha kaliteli sonuçlar sunmak olduğunu unutmayın. Bu durum da bu aramaların mobil ve yerel odaklı aramalar olması sonucunu beraberinde getiriyor. Sesli arama üzerinden arama yapan kişilerin %25’den fazlası bu aramaları yerel içerik ve işletmeler için yapıyor. İşletmenizin adını, telefon numarasını ve adresini doğru eklediğinizden emin olun. Google sesli aramalar için hem kullanıcı hem arama motorları açısından erişilebilir olmak çok ama çok önemli bir husustur.

Bigobu Dijital olarak ‘Dijital pazarlama’ ya dair sizlere sunduğumuz hizmetlerimizi inceleyebilir veya bize ulaşabilirsiniz.

İletişime Geç

Ajansımızla iletişime geçin ve projelerinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi birlikte değerlendirelim.